Hogyan készítsünk weblapot?

Minden a weboldalak létrehozásáról.

A html

Minden a html alkalmazásáról

Ebben a bejegyzésben arról fogsz olvasni, hogyan készíts egyszerű és nagyszerű html oldalt. Tulajdonképpen ha ügyes vagy, mindent meg fogsz tudni tanulni erről a leírónyelvről, ami az alkalmazásához szükséges. 

A html oldal felépülése

A html oldalaknak létezik egy standard szerkezetük, amelyet tulajdonképpen minden egyes weboldal tartalmaz hellyel közzel. Erről már volt szó az előző cikkemben, ezért simán csak bemásolom az ott a témában leírtakat. 

<!doctype html>

<html>

<head>

</head>

<body>

</body>

</html>

- Ez a sor deklarálja a dokumentum típusát, ami jelen esetben html. 

- A két html tag között foglal helyet a html struktúra. 

- A head-ben található majd a css, vagy a külső css fájl linkelése, és egyéb linkek, például a google font-ok (betütípusok) linkjei. 

- A body a html "teste", ez a látható felület. 

Ha ezt minden oldaladba bemásolod, hát nagyon jól fogsz járni. 

Span, p, div, címsor

Előrebocsátom, hogy a span ebben az esetben nem havert jelent. 

Span

Így néz ki a span:

<span></span>

Annyira nem bonyolult ám, arra tudod használni, hogy sortörés nélkül tudj megjeleníteni szöveget. Próbáld ki!

Div

Így néz ki:

<div></div>

Arra tudod használni, hogy sortöréssel jeleníts meg szöveget. Próbáld ki!

P

Arra tudod használni, hogy paragrafusokat írj le. Lényegében elég ritkán alkalmazzák, különösebb gyakorlati jelentősége a span és a div mellett nem nagyon van. 

Címsorok

A címsorok érdekes módon pont azt jelentik itt, mint máshol. Kiemelt, nagyobb, szélesebb betűket, melyek az átláthatóságot szolgálják, és strukturálják a szöveget, pontokba szedik azt. A böngésző alapból kiemeli a címsorokat, de lehet css kódot is rendelni hozzájuk. Így néznek ki:

<h1></h1>

Címsor 1

<h2></h2>

Címsor 2

stb... Próbáld ki! A címsorok alapból sortörést hoznak létre, egymás alatt fognak elhelyezkedni, ha egymás mellé írod öket. 

Class-ek és id-k

A class-eknek és id-knek akkor van jelentőségük, ha css-t is alkalmazunk. Lényegében minden kaphat class-t és id-t, a címsortól a p-ig bezárólag. A class-re és az id-re is meg tudunk határozni kinézetet. Mi a különbség a kettő között? Egy id-ból csak egy lehet egy html struktúrában, vagy ha nem így lesz, akkor a css az elsőt fogja figyelembe venni. Class-ből több lehet, benne is van a nevében, hogy osztály, egy osztályba többmindent is tudunk sorolni. Emellett egy html taget több osztályba lehet sorolni, de csak egy id-t kaphat. De hogyan? 

<div class="osztaly"></div>

Hogy kaphat többet? Elválasztjuk őket szóközzel

<div class="osztaly1 osztaly2"></div>

Az id-k megadása pedig így történik:

<div id="azonosito">

Képek és linkelés

Sok esetben szükség van arra, hogy különböző képeket, vagy linkeket helyezzünk el a szövegben. Ezt a következőféleképpen tudjuk megtenni:

Link

<a href="http://example.hu">

Sokszor felmerül az igény arra vonatkozóan, hogy a linkek új ablakban nyíljanak meg. Semmi mást nem kell tennünk, csak  a kékkel kiemelt részt szükséges a webcím utáni macskaköröm után leírnunk. 

<a href="http://example.hu" target="_blanket">

Kép

A kép elhelyezése a következőképpen zajlink:

<img src="mappa/kep.png">

Fontos, hogy a képeknek meg tudunk adni úgynevezett title és alt attribútumokat. Későbbiekben ezek majd az azonosításra fognak szolgálni, és a keresőoptimalizálásban is jelentőségük lesz. 

 <img src="mappa/kep.png" title="kep_címe" alt="kep_valamimas">

 Ennyi volt a móka mára, zárul miki mókatára! :D 

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyankeszitshonlapot.blog.hu/api/trackback/id/tr7212529323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hogyan készítsünk weblapot?

Ez a blog a honlapkészítésről szól. Sajnos a weben található tutoriálok többsége vagy csak a leírónyelvekkel, vagy a weben használható programozási nyelvek egyikével foglalkozik, így komplex képet az olvasó/néző nem kaphat a webfejlesztésről ezen videók és írások alapján. Éppen ezért hoztam létre ezt a blogot. Olvassátok, tanuljatok!

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása