Hogyan készítsünk weblapot?

Minden a weboldalak létrehozásáról.

Miből áll egy weboldal?

Üdvözöllek Kedves Olvasó!

Ebben a blogbejegyzésben arról fogsz olvasni, miből áll egy weboldal, milyen részei vannak, és ezek a részek milyen funkcióval rendelkeznek. 

Kezdjünk is bele!

A html

A weboldalak legtöbb esetben úgynevezett html struktúrákból állnak, ez képezi a látható felületet. A html (hyper text markup language vagy hiperszöveges jelölőnyelv) egy olyan leíró nyelv, mely a weboldal strúktúráját képezi. Úgynevezett html tag-ekből áll. Csúnyán kifejezve azt határozza meg, hogy a honlap milyen "részekből" álljon. Mindjárt egy példával kezdeném. Az alábbi szöveggel azt mondjuk a html fájlnak, és közvetve a böngészőnek, hogy egy paragrafust jelenítsen meg. Három részből áll a paragrafusunk:

<p> -> nyitó tag
</p>  -> záró tag

és a közötte található szöveg. 

<p>Ez egy paragrafus</p>

Hogyan készítünk html fájl?

Html fájlt egy egyszerű szövegszerkesztővel tudunk készíteni, mint például a jegyzettömb a windows-ban. Mindössze csak annyit kell tennünk, hogy a .txt kiterjesztést megváltoztatjuk .html-re. Érdemes a windows-ban a fájlok kiterjesztésének megjelenítését bekapcsolni. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy megnyitunk egy mappát a windows-ban, fent a nézet fülre kattintunk, majd ezt követően bepipáljuk a fenti sávban jobb oldalon a fájlnévkiterjesztéseket. Ezután képesek leszünk átírni a fájl kiterjesztését html-re. 

Természetesen nem csak paragrafust tudunk készíteni a html-lel, vannak egyéb tag-ek is, de erről majd később. 

A CSS

A CSS (Cascading Style Sheet) szintén egy betűszó, mint a html, és szintén egy leírónyelv. Többek között a html struktúrák kinézetét tudjuk bele birizgálni. Ez határozza meg, hogy milyen színű, formájú és méretű legyen a html szerkezetünk. Tulajdonképpen két fajtája van, az inline CSS, amely a html nyitótagekben található, és a <style></style> tag-ek között helyet foglaló css. Nézzünk is egy alap html szerkezetet!

<!doctype html>

<html>

<head>

</head>

<body>

<p></p>

</body>

</html>

- Ez a sor deklarálja a dokumentum típusát, ami jelen esetben html. 

- A két html tag között foglal helyet a html struktúra. 

- A head-ben található majd a css, vagy a külső css fájl linkelése, és egyéb linkek, például a google font-ok (betütípusok) linkjei. 

- A body a html "teste", ez a látható felület. 

Mint már említettem a css kód a head-ben, <style></style> tag-ek között foglal helyet. 

Javascript/jquery

A javascript már nem leíró, hanem úgynevezett programozási nyelv. Hivatalosan a felhasználót segítő, azzal kommunikáló programozási nyelv, de valójában tud kommunikálni a szerverrel is. Kiterjesztése a js. A jquery egy tulajdonképpeni könyvtár a javascript-hez, amely egyszerűbb szintaktikát biztosít a kódolásnak. 

A PHP

A php közvetlenül a html kódba ágyazható, szerver oldali programozási nyelv. A szerver oldali azt jelenti, hogy a szeverrel valósít meg kommunikációt. 

Összefoglalás

Tehát a html az oldal struktúráját, a css a struktúra megjelenését állítja. A javascript/jquery a felhasználóval kommunikál, de alkalmas különböző csillivilli effektek létrehozására is. A php a szerveroldali nyelv. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyankeszitshonlapot.blog.hu/api/trackback/id/tr4212529245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hogyan készítsünk weblapot?

Ez a blog a honlapkészítésről szól. Sajnos a weben található tutoriálok többsége vagy csak a leírónyelvekkel, vagy a weben használható programozási nyelvek egyikével foglalkozik, így komplex képet az olvasó/néző nem kaphat a webfejlesztésről ezen videók és írások alapján. Éppen ezért hoztam létre ezt a blogot. Olvassátok, tanuljatok!

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása